1981: “Afgraven immense Operatie”

En daar zijn we dan bijna 40 jaar en miljoenen euro’s verder om uit te komen op waar we al die tijd al stonden. De ontgraving was immers “uitstelbaar”. Uit het Algemeen Dagblad van 26 maart 1981:

Ginjaar: Afgraven immense operatie

ROTTERDAM — Over het tijdstip waarop het verontreinigde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel ontgraven zal worden, bestaat nog geen enkele zekerheid. Minister Ginjaar (milieu) sprak gisteren in de Kamercommissie voor milieuhygiëne over de vuilstort in de Volgermeer en het EMK-terrein in Krimpen. Van afgraving van de Volgermeer kan voorlopig geen sprake zijn. Ginjaar wil in afwachting van definitieve maatregelen de belt met chemisch afval in de Volgermeer wel laten isoleren. Een ontgraving in Krimpen noemde hij “uitstelbaar”.

Zowel het ruimen van de belt als het afgraven van het EMK-terrein noemde hij immense operaties (ook wat betreft de kosten), waarvan je je moet afvragen of ze technisch en bestuurlijk op te lóssen zijn.

Het medische onderzoek van de vijf gezinnen die in Krimpen vlak bij het EMK-terrein wonen, heeft uitgewezen dat er geen sporen in hun lichaam te vinden zijn van benzeen, tolueen of xyleen. Bloed en urine van de 15 Krimpenaren waren met spoed onderzocht, nadat gebleken was dat in de tuintjes van hun woningen aan de Schaardijk hoge concentraties van die stoffen aanwezig zijn.

Naar de aanwezigheid van andere stoffen is niet gezocht. Directeur sociale zaken J. van Wijk van Van der Giessen-de Noord (de eigenaresse van het terrein waarop de huizen staan) sluit niet uit dat nog andere schadelijke chemicaliën bij de vijf gezinnen kunnen worden aangetroffen. Een onderzoek van het Rijksinstituut voor de volksgezondheid heeft overigens uitgewezen dat in en om de vijf huizen geen verontreiniging is gevonden door aromaten van het EMK-terrein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: