Rechter legt ministerie dwangsom op in zaak rond EMK-gifterrein

Een deel van het EMK-gifterrein in Krimpen aan den IJssel

Eind augustus hebben Arjan de Bruin en Wouter van Blanken namens GroenLinks Krimpen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de bestuursrechter gedaagd. Het ministerie hield zich volgens hen niet aan de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door de openbaarmaking van opgevraagde stukken over het EMK-gifterrein in Krimpen aan den IJssel tegen te houden. In een versnelde procedure heeft de rechtbank in Den Haag hen in het gelijk gesteld en het ministerie een dwangsom opgelegd.

Voor half november moeten de stukken die al in oktober 2020 werden opgevraagd openbaar gemaakt zijn. Daarna moet er per dag een dwangsom betaald worden. Arjan de Bruin: “Het is triest dat dit nodig is. We zijn in feite gewoon een jaar aan het lijntje gehouden. De transparantie is hier ver te zoeken.”

Communicatie met aannemer en grondreiniger
Gevraagd is er om openbaarmaking van communicatie met het bedrijf dat de gifgrond thermisch zou moeten reinigen. De problemen met deze reinigingstechniek leidden eerder al tot grote vertraging bij de hersanering van het terrein. Er is bij GroenLinks weinig vertrouwen in deze aanpak en de eigenschappen van de gereinigde grond. Uit al verkregen stukken blijkt, dat men al in 2018 naar mogelijkheden zocht om het contract met het reinigingsbedrijf Theo Pouw te verbreken. Verder wil GroenLinks alle communicatie tussen het ministerie en aannemer Dura Vermeer inzien.

Advies Landsadvocaat over bouwen op vervuilde lagen
Het gifterrein is ruim 30 jaar geleden opgehoogd met 90.000 kubieke meter vervuilde AVI-slakken. Dit was een restproduct uit de afvalverbrandingsinstallaties van de AVR en Roteb. Omdat er destijds ook chemisch afval mee verbrand is, was toen al bekend dat de as vervuild was. Het plan is om bovenop de “slakkenlaag” te bouwen. GroenLinks is ervan overtuigd, dat dit in strijd is met de wet. Wouter van Blanken: “Het is de bedoeling om dit onder te ontwikkelen bebouwing weg te schoffelen, zodat deze er eeuwig blijft zitten. Dat terwijl zulke stoffen op andere plekken alleen uitneembaar toegepast mogen worden.”

Na de door GroenLinks gestelde vragen, is de Landsadvocaat ingeschakeld. Deze ziet met enig passen en meten wel mogelijkheden, maar schrijft daar ook niet zeker te zijn, dat dit standpunt “de rechtelijke toets kan doorstaan.”

Oproep aan gemeente om uit project te stappen
De beide Krimpenaren hebben zich met omwonenden ingezet voor een betere reiniging van het terrein. Inmiddels hebben zij geen vertrouwen meer in het slagen van de hersanering en roepen de gemeente op om uit het project te stappen. De Bruin: “Er zit in de huidige situatie al zoveel niet goed en nu wordt er gewoon op die weg verdergerommeld binnen een lekke damwand. Straks zit de gemeente opgescheept met de potentiële gevolgen. Laat het Rijksvastgoedbedrijf de grond uitgeven, mocht het ooit zover komen. Geef Krimpen die drie miljoen euro maar terug.”

GroenLinks heeft eerder al voorgesteld om – mocht de sanering nu inderdaad niet lukken – het terrein goed in te pakken en er dan voorlopig maar zonnepanelen op te plaatsen. Van Blanken sluit af: “Het liefst zouden we nog steeds bedrijven op een veilig en zo schoon mogelijk terrein zien. Voorlopig zal men moeten erkennen dat dit niet op deze manier zal lukken.”

Het volledige advies van de Landsadvocaat is hieronder te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: