Versterking damwand minstens 8 ton duurder

Trots meldt de projectorganisatie, dat er begonnen is met de verbetering van de damwand rond het EMK-gifterrein in Krimpen aan den IJssel. Niet vermeld wordt, dat aannemer Dura Vermeer naar al snel bleek, veel te laag inschreef. De belastingbetaler dreigt alleen al voor dit onderdeel van de sanering op te moeten draaien voor vele tonnen meer.

Ooit was het de bedoeling om het EMK-gifterrein geschikt te maken voor “hoogwaardige maritieme maakindustrie”. Hier zouden meteen aan de oever bedrijfsactiviteiten plaats moeten kunnen vinden. De wens was daarom om de damwand dusdanig te versterken, dat dit mogelijk zou zijn. Meteen tijdens de aanbestedingsfase geven drie van de vijf geïnteresseerde aannemers aan, niet te geloven dat de huidige damwand daar geschikt voor te maken zou zijn. Dura Vermeer wint de tender voor het gehele project mede omdat zij voorspiegelen dit wel te kunnen. Op dit onderdeel schrijven zij voor €800.000 in. Uit via Wob-procedures verkregen stukken blijkt nu, dat in besprekingen al vrijwel meteen “heel erg laag” genoemd wordt en dat er rekening gehouden wordt met aanzienlijk hogere kosten. Dan is echter het contract met deze aannemer kort daarvoor getekend.

Aangezien het oorspronkelijk ontwerp van Dura Vermeer niet voldeed, zijn de plannen tot versterking diverse keren aangepast. Inmiddels zouden de kosten ruim verdubbeld zijn tot €1.600.000. Dat betreft nog maar één financiële tegenvaller. Er zullen er nog vele volgen.

Grote beperkingen nieuw ontwerp
De aangepaste plannen voor de damwandversterking hebben bovendien tot gevolg, dat er helemaal niet meer aan de waterkant gewerkt kan worden. Een strook van circa 30 meter uit de oever mag zelfs in het geheel niet meer belast worden. Hierdoor komen er honderden vierkante meters grond minder beschikbaar voor bedrijfsactiviteiten. Een extra (financiële) tegenvaller voor zowel Rijk als gemeente.

Het waarmaken van ambities blijkt toch niet zo makkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: