Omgevingsdienst DCMR: “Toezicht en handhaving schoten jarenlang tekort”

Naar aanleiding van de bevindingen van GroenLinks belooft omgevingsdienst DCMR beterschap

Dinsdag 3 augustus hebben Wouter van Blanken en Arjan de Bruin een gesprek gehad met de Unitmanager Provinciaal Toezicht en de Teammanager Toezicht & Handhaving van DCMR. Dit gesprek vond op hun initiatief na onze bevindingen plaats. Daar waar we meestal geconfronteerd worden met bluf en heftige ontkenningen, was het verfrissend om mensen volmondig te horen zeggen, dat zaken niet goed waren gegaan.

Er werd bevestigd dat wij het aan het rechte eind hadden:

  • Rapportages m.b.t. het EMK-gifterrein zijn de afgelopen tien jaar niet inhoudelijk beoordeeld. Er is althans niets van terug te vinden
  • Het toezicht op de IBC-maatregelen is (in elk geval administratief) niet goed afgehandeld.
  • Er is intern nooit gesignaleerd dat rapportages over 2018 en 2019 niet door het ministerie zijn ingediend.
  • Dit alles had tot gevolg, dat er nooit gehandhaafd is op de (nu met terugwerkende kracht) geconstateerde overschrijdingen.
  • De administratie in zijn algemeenheid toont grote gebreken.

Vandaag is hierover een verklaring van DCMR verschenen. Hoewel hierin ingegaan wordt op belangrijke punten en er verbeteringen beloofd worden, lijkt de nadruk toch vooral te liggen op de lozingen op het riool. Echter door het gebrek aan toetsing is het evenmin opgevallen, dat de waterstand binnen de damwanden het maximumpeil jarenlang regelmatig langdurig overschreed. Hierdoor is het zeer wel mogelijk, dat er inderdaad – zoals vele Krimpenaren hebben waargenomen – rotzooi via de ankerpunten naar buiten is geperst en in het milieu terecht is gekomen.

Binnenkort zal naar verwachting gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) ter verantwoording geroepen worden. Lokaal heeft wethouder Wubbo Tempel (eveneens CDA) ook wel het nodige uit te leggen. In een radioprogramma op 30 januari zei hij na geconfronteerd te zijn met twijfels over de damwand: “.. en het bevoegd gezag is DCMR in opdracht van de provincie en als die zeggen ‘nou bij die damwand is de situatie veilig’ dan is dat geen rookgordijn. Dat zijn gewoon de partijen waar wij als gemeente op af moeten gaan.”

Nu blijkt dat DCMR jarenlang de IBC-maatregel niet gecontroleerd heeft, lijkt het extra onwaarschijnlijk dat een dergelijke uitspraak ooit gedaan is. Hoe zou die bovendien onderbouwd moeten zijn geweest? Luister zaterdag 7 augustus na 11:30 u naar het programma ‘Kijk op Krimpen’ op LOK Radio voor meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: